مقالات نبشی

نبشی گالوانیزه چیست؟ آشنایی با انواع و کاربرد نبشی‌های گالوانیزه

نبشی در بخش‌های مختلف زیادی از ساختمان استفاده می‌شود که انواع بسیار متفاوتی هم دارد. شکل ظاهری نبشی‌ها معمولاً شبیه به حرف L انگلیسی است که در کل می‌توان گفت از 2 بال تشکیل شده است که این بال‌ها ممکن است به صورت مساوی یا نامساوی باشند. دسته‌بندی انواع نبشی از نظر جنس به دسته‌هایی چون آهنی، گالوانیزه، استیل، پی‌وی‌سی، پلاستیکی و MDF تقسیم می‌شود که امروز در این بخش قصد داریم شما را با نبشی گالوانیزه، نحوه تولید آن، تاریخچه، مزایا و موارد مربوط به آن آشنا کنیم.

 

آشنایی با انواع نبشی‌های گالوانیزه

به طور خلاصه می‌توان گفت نبشی گالوانیزه همان نبشی فولادی است که پوششی از فلز روی دارد. این لایه از فلز روی باعث می‌شود تا نبشی دچار خوردگی یا زنگ‌زدگی نشود؛ به بیان دیگر تا زمانی که این فلز روی سطح نبشی قرار داشته و دچار شکستگی نشود، نبشی اکسید نخواهد شد. از نبشی گالوانیزه نیز معمولاً برای قسمت‌های خارجی ساختمان که در معرض هوای آزاد یا مرطوب قرار دارد استفاده می‌شود؛ البته این بدین معنا نیست که از آن برای قسمت‌های داخلی ساختمان استفاده نمی‌شود.

 

بیشتر بخوانید: کاربرد ناودانی

نحوه تولید نبشی گالوانیزه بدین صورت است که نبشی‌های پرسی را از طریق گالوانیزاسیون گرم یا الکترولیز، به نبشی گالوانیزه تبدیل می‌کنند یا به بیان دیگر از طریق 2 روش گالوانیزاسیون گرم یا الکترولیز فلز روی (گالوانیزاسیون گرم و سرد)، بر سطح این نبشی قرار می‌گیرد. این نوع نبشی نیز ممکن است از ورق گالوانیزه تولید شود. به دلیل استفاده از عایق گالوانیزه، قیمت نبشی در این نوع، از دیگر نبشی‌ها کمی بیشتر است.

 

ورق گالوانیزه برای تولید نبشی

از آنجایی که نبشی معمولاً در پل‌سازی و ساختمان‌سازی بیشترین کاربرد را دارد، اگر در برابر خوردگی مقاوم نباشد و دچار زنگ‌زدگی شود، ممکن است خسارات مالی و جانی زیادی را وارد کند. استفاده از نبشی با فولاد زنگ نزن یا همان نبشی استیل نیز ممکن است کاربرد آن را کمی محدود کند و از طرفی هزینه آن گران‌تر از نبشی گالوانیزه خواهد بود.

چگونگی گالوانیزه کردن نبشی +تاریخچه

گالوانیزه کردن فولاد و آهن بیش از 50 سال است که انجام می‌شود؛ فلز روی بیشترین کاربرد را در پوشش دهی و محافظت از محصولات آهنی و فولادی دارد که این عملیات پوشش دهی نیز مراحلی دارد. در ابتدا نبشی را در حمامی از مذاب فلز روی قرار می‌دهند و سپس آن را خارج کرده و در محیطی از اکسیژن و کربن قرار می‌دهند تا از خود واکنش نشان دهد؛ این واکنش باعث می‌شود تا لایه‌ای محافظ بر سطح نبشی ایجاد شده و در برابر خوردگی مقاوم شود.

 

عملیات گالوانیزه کردن چند نوع است؟

عملیات گالوانیزاسیون دارای 2 نوع است که عبارت‌اند از:

گالوانیزاسیون به روش گرم
گالوانیزاسیون به روش سرد
در ادامه با این روش‌ها به صورت کامل‌تری آشنا خواهید شد.

 

گالوانیزه کردن نبشی و ناودانی 

گالوانیزاسیون به روش گرم
در این روش نبشی را در حمام مذاب فلز روی قرار می‌دهند؛ توجه داشته باشید که در این روش مهم‌ترین نکته این است که نبشی باید کاملاً تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد. برای پاک‌سازی نبشی معمولاً از مواد قلیایی و هیدروکسید سدیم استفاده می‌شود و سپس آن را آب‌کشی می‌نمایند تا از حلال‌های شیمیایی پاک‌سازی شود.

 

گالوانیزاسیون به روش سرد (الکترولیز) چیست؟
در این روش فلز روی را داخل محلول آب یا اسید (الکترولیت) قرار می‌دهند و آن را به صورت اسپری بر سطح نبشی می‌پاشند. در این روش ضخامتی که لایه گالوانیزه دارد حدود 25 میکرون بوده و ظاهری یکدست، براق و یکنواخت دارد. در این روش ضخامت لایه گالوانیزه نسبت به روش گالوانیزه گرم کمتر است.

چه کارخانه‌هایی نبشی گالوانیزه تولید می‌کنند؟

امروزه کارخانه‌های فولادی بسیاری در سراسر کشور وجود دارد که محصولات مختلفی تولید می‌کنند؛ اما 4 استانی که در تولید نبشی فعالیت بیشتری دارند شامل آذربایجان شرقی، قزوین، اصفهان و خراسان رضوی می‌شوند. نبشی گالوانیزه از دسته محصولاتی است که طبق خواسته مصرف‌کننده تولید می‌شود و اگر قصد خرید آن را دارید باید از کارخانه تولیدکننده درخواست کنید تا نبشی با سایز و ضخامت موردنظرتان را گالوانیزه کند. لیست تولیدکنندگان نبشی در ایران نیز به شرح ذیل است:

آذر فولاد امین (آذربایجان شرقی)
فولاد صنعت بناب (آذربایجان شرقی)
فولاد جاوید بناب (آذربایجان شرقی)
فولاد ناب تبریز (آذربایجان شرقی)
فولاد ظفر بناب (آذربایجان شرقی)
جهان فولاد غرب (کرمانشاه)
فولاد سراب (ایلام)
فولاد البرز غرب (زنجان)
ماهکار فلز (البرز)
فولاد اشتهارد البرز (البرز)
فولاد صبای ایرانیان (تهران)
نورد گرم فلز (تهران)
فولاد البرز ایرانیان (مازندران)
نورد آریان فولاد (قزوین)
ذوب آهن بوئین زهرا (قزوین)
فولاد مهیار ذوب آهن (اردبیل)
ذوب آهن اصفهان

چه عواملی در قیمت نبشی گالوانیزه مؤثرند؟

مهم‌ترین عاملی که بر قیمت نبشی گالوانیزه تأثیر دارد، قیمت نبشی معمولی است؛ قیمت نبشی هم به تنهایی تحت تأثیر عواملی چون قیمت آهن، قیمت شمش فولادی، میزان عرضه و تقاضا در بازار، نوسانات نرخ ارز در کشور، برند تولیدکننده، جنس نبشی و اخبار سیاسی داخل و خارج از کشور است.

 

 

مهم‌ترین مزایای گالوانیزه کردن نبشی چیست؟

مهم‌ترین مزایای نبشی گالوانیزه یا اعمال عملیات گالوانیزه بر نبشی عبارت‌اند از:

تسریع در رسیدن به نتیجه مورد نظر
هزینه پایین

اگر بخواهید به جای گالوانیزه کردن از عملیات رنگ‌آمیزی برای مقاوم‌سازی مقطع فولادی موردنظرتان استفاده کنید، روزها و هفته‌های زیادی طول می‌کشد تا رنگ اعمال شده بر سطح محصول به اصطلاح خشک و قابل استفاده شود و در برخی شرایط جوی نامناسب ممکن است این عمل به زمان بیشتری نیاز داشته باشد؛ اما گالوانیزه کردن فولاد در کارگاه‌ها و کارخانه‌های مرتبط انجام می‌شود و تنها به چند دقیقه زمان نیاز دارد. همچنین بین تمامی روش‌هایی که برای مقاوم‌سازی و پوشش دهی یک محصول فولادی وجود دارد، گالوانیزاسیون کمترین هزینه را داشته و باعث می‌شود تا در هزینه‌های پروژه شما نهایت صرفه‌جویی انجام شود.

در این متن آموختید که نبشی گالوانیزه چیست؟ از آن چه استفاده‌ای می‌شود؟ و چگونه و به چند روش می‌توان یک نبشی تولید کرد. حال که با کارخانه‌های تولید نبشی نیز آشنا شدید می‌توانید به راحتی نزدیک‌ترین کارخانه به محل پروژه خود را انتخاب کنید و نبشی موردنظر خود را خریداری کرده و کارگاه‌های مخصوص برده و از آن‌ها بخواهید نبشی شما را گالوانیزه کنند.وهمچنین میتوانید باکارشناسان ما در اهن الات نوین ارکا در ارتباط باشید. اگر تجربه خرید نبشی یا گالوانیزه کردن آن را داشته‌اید، آن را با ما در میان بگذارید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *