رابطه قیمت مسکن با قیمت کابل و دیگر محصولات آهن
محصولات آهن از جمله اصلیترین سازههای مورد استفاده در ساختوساز ساختمانها به شمار میآیند. محصولاتی مانند کابل، پروفیل، تیرآهن، قوطی آهن، لوله و قابهای در و پنجره، همه از فرآوردههای آهنی هستند که نقشی حیاتی در ساخت مسکن ایفا میکنند. رابطه بین قیمت آهن و قیمت مسکن بهوضوح دیده میشود؛ زیرا افزایش قیمت مواد آهنی مستقیماً هزینه ساختوساز را تحت تأثیر قرار میدهد.
در ایران، بازارهای مختلف بهطور پیچیدهای به یکدیگر وابستهاند. این وابستگی به این معناست که تغییرات در یک بازار میتواند بهشدت بر سایر بازارها تأثیر بگذارد. بازار آهن و مسکن نیز از این قاعده مستثنا نیستند. در سالهای اخیر شاهد افزایش قابلتوجه قیمت آهنآلات بودهایم که بهتبع آن، قیمت محصولات جانبی مانند کابل نیز افزایش یافته است. این افزایش قیمتها دلایل مختلفی دارد که به عواملی مانند قیمت جهانی آهن، نوسانات نرخ ارز و تحولات در عرضه و تقاضا مرتبط است.
افزایش قیمت آهنآلات بهطور مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت مسکن تأثیر میگذارد. بهعنوان مثال، افزایش قیمت آهن سبب افزایش هزینههای ساختوساز میشود و این افزایش هزینه بهطور مستقیم در قیمت نهایی مسکن منعکس میشود. همچنین، افزایش قیمت محصولات جانبی مانند کابل و دیگر تجهیزات ساخت نیز بر قیمت مسکن تأثیر غیرمستقیمی دارد و معمولاً این تأثیر با تأخیر مشاهده میشود.
هدف این مقاله بررسی رابطه مستقیم و غیرمستقیم قیمت آهنآلات با قیمت مسکن و درک بهتر عوامل تأثیرگذار بر این رابطه است. در ادامه، تأثیرات مختلف افزایش قیمت آهن و عوامل مختلف اقتصادی بر بازار مسکن مورد بحث قرار خواهد گرفت تا دیدگاهی جامعتر از این رابطه مهم بهدست آوریم.
عوامل پولی مؤثر در قیمت آهن
عوامل پولی به عواملی گفته میشود که به واسطه نوسانات ارزی و پولی، چه در سطح داخلی و چه در سطح جهانی، بر قیمت آهنآلات تأثیر میگذارند. این عوامل بهطور مستقیم بر بازار آهن و فولاد تأثیر میگذارند و تغییرات آنها میتواند بهسرعت در قیمتهای داخلی منعکس شود. سه عامل اصلی پولی که تأثیر زیادی بر قیمت آهن دارند، عبارتاند از: قیمت جهانی آهن، نرخ ارز و قیمت نفت. در ادامه، هر یک از این عوامل را بهتفصیل بررسی خواهیم کرد.
قیمت جهانی آهن
قیمت جهانی آهن بهعنوان یکی از عوامل تعیینکننده در بازار آهنآلات، تحت تأثیر تغییرات و نوسانات بسیاری در سطح بینالمللی قرار دارد. این تغییرات عموماً از رویدادهای سیاسی، ژئوپلتیک، ژئواکونومیک و حتی شرایط جغرافیایی ناشی میشوند. کشورهایی که تولیدکننده عمده آهن در جهان هستند، مانند چین، هند و برزیل، نقش مهمی در تعیین قیمت جهانی این فلز ایفا میکنند. هرگونه تغییر در سیاستها یا قوانین اقتصادی این کشورها، میتواند بهسرعت بازار جهانی آهن را تحت تأثیر قرار دهد.
قیمت ارز
بخشی از مواد اولیه مانند سنگآهن، فولاد و دستگاههای مورداستفاده در صنایع فولاد کشور از کشورهای خارجی تأمین میشوند. به همین دلیل با افزایش نرخ ارز و بهویژه دلار، این هزینهها بالا خواهند رفت. همین موضوع بهصورت مستقیم و فوری بر قیمت آهنآلات، کابل و غیره تأثیرگذار است.
علاوه بر این، قیمت مقاطع فولادی در بازار ایران، بر اساس دلار نیمایی و در بازار آزاد، بر اساس قیمت بازار بورس و دلار آزاد تعیین میشود. از همینجا می توان فهمید که تغییرات قیمت ارز چه تأثیراتی بر قیمت آهنآلات خواهد گذاشت.
موضوع دیگر نیز فشار واردشده بر کارخانههای داخلی براثر کاهش ارزش پول ملی است. آنها بهمنظور جبران این فشار واردشده، مجبور هستند که قیمت تولیدات خود را افزایش دهند. از طرف دیگر افزایش قیمت دلار اثرات تورمی در پی دارد که سبب افزایش هزینههای تولیدکنندگان ازجمله هزینههای نیروی انسانی، نگهداری و به سازی ماشین آلات، حملونقل و غیره میشود. تمامی این موارد آنها را ناچار به افزایش قیمت آهنآلات و سازههای فولادی، بهمنظور جبران هزینهها میکند.
قیمت نفت
بهطورکلی افزایش قیمت جهانی نفت، افزایش قیمت فولاد و آهنآلات در جهان را در پی خواهد داشت. این تأثیرات دیر یا زود، در همه کشورها قابلمشاهده خواهند بود. نکته اساسی برای کشور ما که خود یکی بزرگترین ذخایر نفتی دنیا را دارد این است که درصورتیکه سهم کشور ما از صادرات نفت بیشتر شود، رونق اقتصادی به وجود آمده در داخل؛ علیرغم افزایش جهانی قیمت نفت؛ درنهایت به نفع بازار فولاد و آهن تمام خواهد شد.
بااینحال درصورتیکه به دلیل تحریمها صادرات نفت و فرآوردههای آن با دشواری پیش برود یا محدود شود، سهم کشور ما از این تحولات، تنها افزایش قیمت آهنآلات خواهد بود.
علاوه بر این، قیمت نفت بر قیمت عوامل دیگر نظیر هزینههای حملونقل نیز مؤثر است. با افزایش هزینههای حملونقل، قیمت آهنآلات نیز افزایش خواهد داشت.
کابل؛ ساختار، کیفیت، قیمتکابل؛ ساختار، کیفیت، قیمت
عواملی غیر پولی مؤثر در قیمت آهن آلات
این عوامل به روابط بین صنایع، عرضه و تقاضا و رفتارهای فعالان عرصههای مسکن، آهن و دیگر صنایع بازمیگردد. در اینجا دو مورد از مهمترین این عوامل را بررسی میکنیم.
تغییرات در عرضه و تقاضا
تغییرات عرضه و تقاضا یکی از عوامل اصلی در قیمت آهنآلات است. کاهش سود در سرمایهگذاری مسکن میتواند تقاضا برای آهنآلات را کاهش دهد، اما عواملی مانند افزایش قیمت دلار و نفت یا تغییرات جهانی ممکن است قیمت را بالا نگه دارد. در صورت رونق مسکن، تقاضا و قیمت آهن افزایش مییابد. همچنین، فصلهای سرد با کاهش ساختوساز باعث کاهش تقاضا و افت قیمت آهن میشود. در دورههای رکود، برخی به احتکار آهن روی میآورند تا در زمان افزایش تقاضا با قیمتهای بالاتر بفروشند، که پیشبینی قیمت را دشوارتر میکند.
تغییر و تحولات در دیگر صنایع
تغییرات و تحولات در صنایع مختلف، تأثیر زیادی بر قیمت آهنآلات دارند. بهجز صنعت مسکن، سایر صنایع نظیر خودروسازی، کشتیسازی و صنایع نظامی نیز بهعنوان مصرفکنندگان اصلی محصولات آهنی شناخته میشوند. در کشور ما، صنعت خودروسازی به دلیل نوسانات مکرر خود، یکی از صنایع کلیدی است که بر قیمت آهن تأثیرگذار است. به همین دلیل، وابستگی عمیقی بین صنایع خودرو و مسکن وجود دارد که نوسانات یکی میتواند بر دیگری اثر بگذارد.
آهنآلات بهعنوان اصلیترین مواد اولیه در صنعت مسکن شناخته میشوند. بهطور میانگین، برای هر مترمربع از ساختمان، حدود 70 کیلوگرم محصولات آهن و فولاد مصرف میشود. بررسیهای اخیر نشان میدهد که تأثیر قیمت آهن بر قیمت مسکن به چندین شکل انجام میشود:
تأثیر مستقیم: افزایش قیمت آهن بهطور مستقیم به افزایش هزینه ساختوساز منجر میشود. این افزایش هزینه، معمولاً بهصورت افزایش قیمت نهایی مسکن به خریداران منتقل میشود.
تأثیر غیرمستقیم: قیمت آهن میتواند به افزایش هزینههای جانبی مانند کابل، پروفیل و دیگر محصولات وابسته منجر شود. این افزایش هزینهها نیز به نوبه خود بر قیمت مسکن تأثیر میگذارد.
عوامل روانی: نوسانات قیمت آهن میتواند تأثیرات روانی بر بازار مسکن داشته باشد. بهعنوانمثال، اگر سرمایهگذاران انتظار افزایش قیمت آهن را داشته باشند، این انتظار ممکن است منجر به افزایش قیمت مسکن نیز شود.
تأثیر مستقیم قیمت آهن بر قیمت مسکن
بهطورکلی تخمین زده میشود که به ازای رشد 100 درصدی قیمت آهن، حدود 18 الی 20 درصد رشد قیمت مسکن را شاهد خواهیم بود. این همان تأثیر مستقیم قیمت آهن بر مسکن است که دلیل آنهم استفاده گسترده از آهن در مسکنسازی است.
تأثیر غیرمستقیم قیمت آهن بر افزایش قیمت کابل و مسکن
افزایش قیمت آهن نهتنها مستقیماً بر قیمت مسکن تأثیر میگذارد، بلکه پیامدهای غیرمستقیمی نیز به همراه دارد که میتواند بازار ساختوساز را تحت تأثیر قرار دهد. یکی از این پیامدها، افزایش قیمت کابل است.
حبابهای قیمتی و تأثیرات روانی: افزایش قیمت آهن میتواند به ایجاد حبابهای قیمتی در بازار منجر شود. این حبابها و انتظارات روانی ناشی از افزایش قیمت آهن، میتواند به افزایش قیمت سایر مصالح ساختمانی، از جمله کابل، منجر شود.
احتکار کابل: در شرایطی که قیمت آهن بهسرعت در حال افزایش است، برخی افراد سودجو ممکن است به احتکار کابل روی آورند، چراکه پیشبینی میکنند با افزایش قیمت آهن، قیمت کابل نیز بهطور چشمگیری افزایش خواهد یافت.
تأثیرات طولانیمدت: تأثیرات غیرمستقیم افزایش قیمت آهن معمولاً با تأخیری در قیمت مسکن بروز میکند. بهعنوانمثال، افزایش قیمت امروز آهن میتواند منجر به افزایش قیمت کابل در ماهها یا حتی سالهای آینده شود. همچنین، در صورت کاهش قیمت آهن، ممکن است قیمت کابل بهطور کامل کاهش نیابد یا تغییری نکند.
خلاصه ای از رابطه قیمت آهن و مسکن
آهن و محصولات وابسته به آن، اصلیترین مواد اولیه در ساختوساز مسکن هستند، بنابراین تغییرات قیمت آنها بهطور مستقیم بر قیمت مسکن تأثیر میگذارد. قیمت آهن در ایران تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله عوامل پولی (نوسانات قیمت نفت و ارز) و غیرپولی (عرضه و تقاضا، و رفتار صنایع وابسته) قرار دارد.
نوسانات این عوامل میتواند بهسرعت یا بهمرور زمان بر قیمت آهن اثر بگذارد و برخی از آنها نیز میتوانند بر یکدیگر تأثیرگذار باشند.
رابطه قیمت آهن و مسکن به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم مطرح میشود. بهطور میانگین، برای هر ۱۰۰ درصد افزایش در قیمت آهن، قیمت مسکن حدود ۲۰ درصد افزایش مییابد. همچنین، افزایش قیمت محصولات وابسته به آهن، مانند کابل، از اثرات غیرمستقیم افزایش قیمت آهن است.