لرزش و ارتعاش یکی از پدیده هایی است که روزانه با آن سروکار داریم. لرزش ها ممکن است در اکثر موارد سلب آسایش کنند و آرامش و راحتی شما را بهم بریزند. در این زمان شما باید به فکر لرزه گیر برای حل مشکل باشید. لرزه گیر ها انواع مختلفی دارند و با توجه به ارتعاش و چیزه که ارتعاش را بوجود آورده انتخاب شود.
لرزه گیر چیست؟
در اغلب فرآیند های صنعتی و اجزای آن ها، به دلیل سرعت حرکت سیال یا افزایش ناگهانی دما و فشار، نوساناتی ایجاد می کند که می تواند موجب حرکت های طولی و عرضی در دستگاه های صنعتی و اجزای آن ها شود. لرزه گیر یا ضد ارتعاش، یکی از تجهیزات دینامیکی است که در خطوط لوله، کمپرسور ها، دستگاه های سانتریفیوژ، فن ها، توربین ها و… نصب می شود. وظیفه اصلی این قطعه، کاهش و حذف حرکت های لرزشی در طراحی های صنعتی بوده و به همین دلیل مورد استفاده قرار می گیرند. نصب لرزه گیر باعث کاهش سرو صداهای داخلی و افزایش طول عمر دستگاه های صنعتی پر نوسان می شود.
انواع لرزه گیر صنعتی
بطور کلی انواع لرزه گیرها را می توان به سه دسته زیر تقسیم بندی کرد:
لرزه گیر های لاستیکی
این لرزه گیر جهت حذف یا کاهش شوک های ناگهانی داخلی در خطوط لوله و همچنین به منظور جذب ارتعاشات دمایی، انبساط و انقباض در خطوط لوله استفاده می شود. انتخاب این لرزه گیرها با توجه به شرایط محیطی و نوع فرآیند صنعتی و میزان ارتعاشات انجام می شود. ضد ارتعاشات بلادری، تک پره، چند پره، کاهنده، ماسوره ای، نامتقارن و … از جمله لرزه گیر های لاستیکی است.
لرزه گیر آکاردئونی
این لرزه گیر ها می تواند موجب کاهش ارتعاشات زاویه ای، محوری و جانبی در خطوط لوله شود. این لرزه گیر مقاومت بالایی در برابر دما و فشار دارد. از انواع این اتصالات می توان به اتصالات منفرد، دوتایی، گاردانی، لولایی، نوسانی و… اشاره کرد.
لرزه گیر خرطومی- فلزی
این قطعه انعطاف بالایی دارد و می توان از آن ها بصورت مستقیم، وی شکل یا زوایای دیگر بهره برد. این لوله های خرطومی خودشان در کاهش لرزش سیستم موثر بوده و برای حذف لرزش ها وکاهش ارتعاشات سیستم، دیگر نیازی به تجهیزات تقویت کننده و پشتیبان نیست.
لرزه گیر چه کاربردی دارد؟
یکی از روش های جلوگیری از انتقال لرزش های بوجود آمده به سایر قسمت های خط، استفاده از لرزه گیر است. لرزه گیر های پلاستیکی در قسمت های مختلف پمپ ها کاربرد دارند که علاوه بر جذب لرزش های موجود، قابلیت حذف ضربات قوچ و شوک های بوجود آمده را دارند. از دیگر کاربرد های لرزه گیر ها می توان به حذف حرکات ناشی از تغییرات ابعادی خطوط نیز اشاره کرد. مزیت قابل توجه لرزه گیر های لاستیکی نسبت به اتصالات آکاردئونی، قابلیت استفاده از آن ها در محیط های بسیار خورنده می باشد اما این اتصالات دما و فشار محدودی را تحمل می کنند. لرزه گیر های لاستیکی، گاهی برای هدایت الکتریکی نیز استفاده می شوند.
جمع بندی
در فرآیند های صنعتی معمولا ارتعاشات و لرزش هایی در سیستم ایجاد می شود. لرزش و ارتعاش یکی از پدیده هایی است که روزانه با آن سروکار داریم و لرزه گیر یا ضد ارتعاش، تجهیزات دینامیکی است که در خطوط لوله، کمپرسور ها، دستگاه های سانتریفیوژ، فن ها، توربین ها و… نصب می شود و انواع مختلفی دارد. وظیفه اصلی این لرزه گیر ها، کاهش و حذف حرکت های لرزشی در طراحی های صنعتی است.