معرفی انواع لوله صنعتی
لوله های صنعتی را با مشخصه سایز اسمی تولید می کنند که عددی که بر روی آن نشان داده می شود قطر خارجی لوله را مشخص می کند، ضخامت دیواره های لوله از مشخصه های دیگر انواع لوله های صنعتی بشمار می رود که به اسم رده لوله آن را بیان می کنند. در سیستم لوله کشی بخش های صنعتی لوله به عنوان یکی از ضروری ترین تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرد که از آن برای نقل و انتقال سیالات خام مثل نفت، آب و گاز استفاده می کنند. یکی از پرکاربردترین انواع لوله های صنعتی لوله گالوانیزه ساوه می باشد.
البته نکته ای که این جا باید ذکر کنیم این است که کاربرد لوله های صنعتی تنها برای جابجایی نفت و گاز و آب استفاده نمی باشد. بلکه صنایع دیگری مانند صنایع ماشین سازی، صنایع ساخت و ساز و … از لوله های صنعتی استفاده می کنند. بنابراین می توان گفت برای حمل و نقل مواد مخربی مثل پسماندهای شیمیایی، گازهای خروجی کارخانه ها و فاضلاب از انواع لوله های صنعتی استفاده می کنند.
معرفی لوله صنعتی
لوله صنعتی به لوله های فلزی گفته می شود که با استفاده از آن ها می توانند مایعات، جامدات و … را با توجه به نیاز صنایع مختلف انتقال دهند. لوله های صنعتی را با ضخامت های مختلف و شکل های مقطعی مختلفی تولید خواهند کرد که هر کدام از کاربرد ویژهای برخوردار هستند.
با توجه این که صنایع مادر روزبهروز در حال پیشرفت است استفاده از لوله ها هم افزایش پیدا کرده و این مورد باعث شده که به تعریف ضخامت عددی لوله ها هم بپردازیم. در واقع ضخامت عددی لوله های صنعتی از دو مشخصه ضخامت دیواره و قطر لوله برآورد می شود.
انواع لوله های صنعتی
فشارهای داخلی که از طرف سیالات و فشارهای خارجی که از محیط بیرون به صورت مستقیم به لوله ها وارد می شود، با جنس لوله ارتباط مستقیمی دارد. در واقع انتخاب جنس مناسب برای انواع لوله های صنعتی می تواند باعث افزایش طول عمر و مقاومت آن ها در برابر فشارهای احتمالی باشد.
البته باید بگوییم که دما و فشار ماده ای که از لوله ها عبور می کند و شرایط محیطی، از عواملی است که می توان هنگام انتخاب جنس لوله آن ها را مدنظر قرار داد. در صنایع بزرگ مادر برای انتخاب جنس لوله استانداردهای بین المللی مختلفی را به کار خواهند برد. در ادامه مطالب انواع لوله صنعتی را بر اساس جنس آن ها برای شما معرفی خواهیم کرد.
لوله های صنعتی پایه غیر آهنی
همانطور که گفته شد لوله های صنعتی به انواع مختلفی دستهبندی می شوند که یکی از آن ها لوله های صنعتی با پایه هایی غیر آهنی می باشد. این دسته از لوله ها خود شامل لوله مسی می شود. در واقع مس به عنوان فلزی سبک معرفی می شود که مقاومت خوبی را در برابر فشارهای بالا و خوردگی از خود نشان می دهد.
لوله های مسی را در مسیرهای طولانی و بدون تکیه گاه استفاده می کنند. انتقال حرارت در لوله های مسی صنعتی با سرعت بالایی انجام می شود و در تمام سطح بدنه لوله دما به صورت یکنواخت توزیع خواهد شد.
انواع لوله صنعتی با پایه آهنی
علاوه بر لوله های پایه غیر آهنی، لوله های صنعتی دیگر را با پایه آهنی تولید می شود که آن را با حرف A نشان می دهند، در واقع لوله های پایه آهنی به چهار دسته تقسیم می شوند:
لوله های صنعتی فولادی آلیاژی
لوله های فولادی آلیاژی در سیستم های لوله کشی سیال و با دمای بسیار بالا استفاده خواهند شد و دارای انواع مختلفی هستند. انواع لوله های صنعتی فولادی را با موادی چون آهن، کربن، نیکل، کروم، آلومینیوم و … تولید خواهند کرد.
از ویژگی های لوله های آلیاژی می توان به مقاوم بودن در برابر خوردگی، استحکام، انعطاف پذیری، قابلیت شکل پذیری، قابلیت جوشکاری و … اشاره کرد. تعداد زیادی از لوله های فولادی را با توجه به کاربردی که دارند تولید می کنند.
لوله های صنعتی کربن استیل
لوله های کربن استیل از ظاهر سیاهی برخوردار هستند و به عنوان دسته بزرگی از لوله ها معرفی می شوند که از فولاد کربن ساخته شده است. همچنین این لوله ها را به روش لوله درزدار و لوله مانیسمان تولید می کنند. لوله های کربن از امنیت و طول عمر بسیار بالایی برخوردار هستند.
همچنین این نوع از لوله ها در برابر شوک حرارتی مقاومت خوبی را از خود نشان می دهند، به همین علت از لوله های کربن استیل در شرایط سخت محیطی استفاده می کنند.
لوله صنعتی چدنی
از میان انواع لوله های صنعتی می توان لوله های چدنی را نام برد که به روش های مختلف ریخته گری تولید می شوند و از پیشینه طولانی برخوردار هستند. این نوع از لوله ها را بیشتر به عنوان لوله های فاضلابی به کار می برند و به دو نوع سر توپی و سر تخت دستهبندی می شوند. در واقع لوله های چدنی سر توپی به لوله های بوشندار و لوله های سرتخت به بدون بوشن معروف هستند.
لوله های صنعتی فولادی زنگ نزن
از دیگر لوله هایی که با پایه آهنی ساخته می شوند می توان لوله های فولادی زنگ نزن را نام برد که آن ها را از متریال آلیاژ تولید می کنند. انواع آلیاژ آهن، عناصر نیکل و کروم را برای ساخت این نوع از لوله ها استفاده می کنند. از ویژگی های لوله های فولادی زنگ نزن می توان به ضد خوردگی اشاره کرد و سطح داخلی و خارجی لوله را در برابر محیط های خورنده کاملاً حفاظت می شوند.
لازم به ذکر است که بگوییم انواع لوله های صنعتی فولادی زنگ نزن از مقاومت بسیار بالایی در مقابل فشار و دمای بالا برخوردار هستند و می توان آن ها را بدون درز و درزدار تولید کرد.
ویژگی های انواع لوله صنعتی
با توجه به این که از انواع لوله های صنعتی در صنایع گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند، تولید کنندگان تنوع بالایی را در تولید این محصولات در نظر خواهند گرفت. لازم به ذکر است که بگوییم لوله های صنعتی را با توجه به نوع و دمای سیال و فشار محیط در دسته بندیهای مختلفی تولید خواهند کرد. این لوله ها از قابلیت جوش پذیری بالایی برخوردارند که این کار باعث می شود به راحتی آن ها را در صنایع مختلف به کار برد.
از مشخصات انواع لوله های صنعتی می توان جنس لوله را نام برد که بدنه آن از جنس فولاد کربن، فولاد آلیاژی، فولاد زنگ نزن، مس، چدن، آلومینیوم و … تولید می کنند. از طرفی ضخامت پوسته لوله نیز با توجه به فشار هایی که به قسمت های داخلی و خارجی این لوله وارد می شود در مراحل تولید تعیین می شوند.
کاربرد انواع لوله صنعتی
انواع لوله های صنعتی را در صنایع مختلفی به کار خواهند برد به عنوان مثال می توان گفت در صنعت آب و فاضلاب برای نقل و انتقال سیالات از لوله های صنعتی استفاده می کنند که هنگام مجاورت با آب و مواد خورنده دچار زنگ زدگی و صدمه نشوند. از طرفی لوله های مورد استفاده در این صنایع باید قابلیت فشار بالای آب را داشته باشند، بنابراین لوله های فولادی زنگ نزن را مورد استفاده قرار می دهند.
چرا که استفاده از این لوله ها برای لوله کشی آب و فاضلاب به دلیل این که از طول عمر بالایی برخوردار هستند بسیار مقرون به صرفه می باشد. علاوه بر صنعت آب و فاضلاب صنایع مادر دیگری چون پتروشیمی، نفت و گاز از این نوع لوله ها استفاده می کنند.
کاربرد لوله های بدون درز
یکی دیگر از انواع لوله های صنعتی لوله های مانیسمان می باشد که به صورت بدون درز تولید می شوند به دلیل این که احتمال نشت و آسیب در آن ها خیلی کمتر است، انتخاب مناسب تری برای صنایع نفت و گاز و پتروشیمی به شمار می روند. از طرفی لوله های فولادی را در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار می دهند.
کاربرد لوله های فولادی
لوله های فولادی هنگام استفاده در ساختمان های بلند برای جمعبندی و استحکام پی به عمق زمین فرستاده می شود. هنگام تست مبدل های حرارتی در نیروگاه ها از لوله های فولادی استفاده می کنند، این لوله ها تبادل گرما و خنک سازی مدار بسته تجهیزات الکتریکی را انجام می دهند. لوله های فولادی بدون درز از تحمل بالایی در برابر فشار برخوردار هستند، به همین علت از آن ها در دیگ بخار و کشتی ها هم استفاده می شود.
از طرفی در سیستم ترمز هیدرولیکی از لوله های فولادی استفاده می کنند، همچنین در راکتور های صنایع هسته ای برای خنک سازی تجهیزات خود که از طریق آب دریا انجام می شود انواع لوله های صنعتی فولادی را به کار می برند. چرا که این لوله ها مقاومت خوبی را در برابر خورندگی آب دریا از خود نشان می دهند.
لوله های صنعتی دیگری چون لوله های چدنی، مسی، سربی و … در صنایع دیگری به کار برده می شوند، به عنوان مثال از انواع لوله های صنعتی چدنی برای آب فاضلاب هایی که از فشار کمی برخوردار هستند استفاده می شود. لوله های مسی به دلیل این که قابلیت انتقال سیالات با حرارت بالا را دارا هستند برای انتقال سوخت، روغن موتور و سیستم های تهویه کاربرد دارند.
سخن پایانی
انواع لوله های صنعتی به عنوان خانواده بزرگی از لوله های غیر آهنی و فولادی بشمار می روند که امروزه در تمامی صنایع از کاربرد زیادی برخوردار هستند. در واقع انتقال سیالات بدون وجود لوله های صنعتی امکان پذیر نخواهد بود.
با توجه به این که انواع مختلفی از لوله های صنعتی را تولید می کنند صنایع و کارخانجات هنگام انتخاب لوله با تنوع زیادی روبرو خواهند بود، اما این تنوع نباید دچار سردرگمی و اشتباه شود، بنابراین با مطالعه این مطالب از اهن الات نوین ارکا می توانید از کاربرد لوله های صنعتی و ویژگی آن ها به خوبی اطلاع پیدا کنید.