پروفیل صنعتی چیست؟ بررسی کاربردها و انواع آن
پروفیل یکی از پرکاربردترین اصطلاحات در بازار فولاد است و به محصولات مختلف اطلاق میشود. پروفیلها در حوزههای مختلف کاربرد دارند و در حالت کلی به دو نوع صنعتی و ساختمانی تقسیمبندی میشوند. پروفیلهای صنعتی مقاطعی هستند که در صنایعی به جز ساختوساز مورد استفاده قرار میگیرند؛ البته بعضی از این محصولات کاربردهای مشترک دارند و علاوه بر صنایعی چون خودروسازی، در عمران و ساختمانسازی هم به کار میروند. در این مقاله به صورت دقیق بررسی میکنیم که پروفیل صنعتی چیست، چه ویژگیهایی دارد و تفاوت آن با پروفیل ساختمانی چیست.
پروفیل صنعتی چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
به طور کلی پروفیلها، مقاطع فولادی توخالی هستند که معمولا با استفاده از ورقهای فولادی تولید میشوند. پروفیلهای صنعتی ضخامت بیشتر و ابعاد بزرگتری دارند؛ به همین دلیل برای تولید آنها از ورقهای ضخیم با ضخامت بیشتر از ۱.۵ میلیمتر استفاده میکنند. پروفیلهای صنعتی معمولا جزو دسته پروفیلهای سنگین به شمار میآیند و وزن بیشتری دارند. کاربرد پروفیلهای صنعتی محدودتر از پروفیلهای ساختمانی است، به همین خاطر کارخانهها این محصولات را در حجم کمتری تولید میکنند.
درواقع قیمت پروفیل از عوامل مختلفی چون قیمت ورق سیاه یا سایر ورقهایی که برای تولید محصول به کار میرود، پیروی میکند. به همین دلیل در بازههای زمانی مختلف نوسان دارد و باید از یک منبع معتبر بررسی شوید. این دسته محصولات بخاطر وزن بیشتری که دارند، معمولا گرانتر از پروفیل ساختمانی سبک هستند.
پروفیلهای صنعتی قابلیتهای ویژهای دارند که آنها را برای کاربردهای مختلف در صنعت مناسب کرده است. بعضی از قابلیتهای منحصربفرد این محصولات فولادی عبارت است از:
- این محصولات بخاطر ضخامت زیادی که دارند، بسیار مقاوم هستند و نیروها و تکانههایی که به آنها وارد میشود را به خوبی تحمل میکنند.
- توخالی بودن پروفیلها باعث میشود علیرغم ضخامت زیاد بدنه، سبک باشند و وزن سازه را بالا نبرند.
- این مقاطع فولادی شکلپذیری قابل قبولی دارند و به راحتی جوشکاری میشوند.
انواع پروفیل صنعتی
اکنون میدانید پروفیل صنعتی چیست و باید با انواع این محصولات نیز آشنا باشید. بعضی از کاربردیترین پروفیلهایی که در صنعت به کار میروند، عبارتند از:
- پروفیل مبلی
- قوطی
- پروفیل چهار پهلو
- پروفیل کلافی
- پروفیل درب و پنجره
- پروفیل HSS
- لوله
بعضی از صنایع از پروفیلهای ساختمانی چون تیرآهن و میلگرد استفاده میکنند. بنابراین میتوان این محصولات را نیز در دسته پروفیلهای صنعتی قرار داد. در فولادسل میتوانید نرخ انواع پروفیلهای صنعتی و ساختمانی چون قیمت میلگرد و قیمت تیرآهن را بررسی کنید.
خلاصهای از تاریخچه پروفیل صنعتی
میتوان گفت ستونهای چوبی و سنگی که در ساخت بناهای باستانی به کار میرفتند، اولین نوع پروفیلهایی بودند که بشر از آنها استفاده کرد. با انقلاب صنعتی، دیگر پروفیلها از جنس سنگ و چوب نبودند و با فلزات مختلف ساخته میشدند. به مرور زمان تکنولوژی پیشرفت کرد و انسانها روش تولید فولاد و استیل استنلس را یاد گرفتند. آنها همچنین توانستند پروفیلهایی در شکلهای گوناگون برای کاربردهای مختلف تولید کنند.
ویژگیهای پروفیل صنعتی چیست؟
ویژگیهای پروفیل صنعتی و نرخ این محصولات به مواردی چون جنس آنها بستگی دارد. به عنوان مثال پروفیلهایی که از جنس استیل استنلس تولید میشوند، کیفیت و مقاومت بالایی دارند، اما از آنجایی که قیمت ورق استیل استنلس معمولا بیشتر از ورق سیاه است، هزینه تولید و عرضه پروفیلهای استیل گرانتر از پروفیلهای صنعتی معمولی تمام میشود.
وزن پروفیل یکی از مهمترین ویژگیهای این محصولات است، زیرا هم در وزن سازهای که پروفیل در آن به کار میرود، تأثیر دارد و هم قیمت هر شاخه از پروفیل را تعیین میکند. بنابراین بعد از اینکه با توجه به کاربرد مورد نظرتان مشخص کردید بهترین نوع پروفیل صنعتی چیست، باید وزن و ضخامت مناسب آن را انتخاب کنید. پروفیلهای صنعتی ایران معمولا مطابق با استانداردهای ملی INSO 17003-1 و INSO 17003-2 تولید میشوند و وزن استاندارد دارند.
سایر مشخصات فنی پروفیل صنعتی عبارت است از:
- نوع پروفیل
- شکل سطح مقطع پروفیل (چهارگوش یا دایره)
- ضخامت پروفیل صنعتی (بین ۱۰ تا ۴۰۰ میلیمتر)
- طول شاخه پروفیل (استاندارد طول شاخهها ۶ و ۱۲ متر است)
کاربردهای پروفیل صنعتی چیست؟
تا این بخش از مقاله متوجه شدید پروفیل صنعتی چیست و چه ویژگیهایی دارد. تنوع این محصولات باعث شده تا برای صنایع مختلف کاربردی باشند. در ادامه به متداولترین کاربردهای این محصولات اشاره میکنیم:
- ساخت بخشهای مختلف خودرو، هواپیما، کشتی و…
- ساخت ستون و پایههای غولپیکر مانند دکلهای نفتی
- ساخت بیلبورد و تابلوهای تبلیغاتی
- ساخت مبلمان
- تولید شاسی نفتکش و تریلی
- کاربرد در صنایع نظامی برای ساخت خودروهای نظامی و تسلیحات
- ساخت ماشینآلات و تجهیزات صنعتی
- حصارکشی
تفاوتهای پروفیل صنعتی و ساختمانی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، پروفیلها در انواع مختلفی تولید میشوند و به طور کلی در صنایع و ساختمانسازی کاربرد دارند. مهمترین تفاوت پروفیلهای ساختمانی و صنعتی در شکل ظاهری این محصولات است. به عنوان مثال تیرآهن I یک پروفیل ساختمانی است که کاربرد چندانی در صنعت ندارد.
تفاوت دیگر پروفیل صنعتی و ساختمانی در ضخامت محصولات است. پروفیلهای صنعتی معمولا با استفاده از ورقهای فولادی ضخیمتر تولید میشوند و سنگینتر هستند. پروفیلهای ساختمانی ضخامت کمتری دارند و سبکتر هستند. همین تفاوت ضخامت، در میزان مقاومت دو نوع محصول هم نقش دارد. میزان مقاومت پروفیلهای صنعتی معمولا از انواع ساختمانی بیشتر است.
سومین تفاوت پروفیل ساختمانی و صنعتی در قیمت این محصولات است. قیمت پروفیل صنعتی بخاطر وزن بیشتر این محصولات معمولا بالاتر است. البته باید دقت داشته باشید که نرخ واحد هر کیلوگرم از پروفیل نوسان دارد و از عواملی چون میزان عرضه و تقاضا تأثیر میپذیرد. به همین دلیل ممکن است قیمت واحد پروفیل ساختمانی از نمونههای صنعتی بیشتر باشد، اما وقتی قیمت واحد را در وزن محصول ضرب میکنید، متوجه میشوید که نرخ هر شاخه از پروفیلهای صنعتی گرانتر از پروفیلهای ساختمانی است.
روش تولید پروفیل صنعتی
پروفیلها به دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید میشوند. در روش نورد گرم، از شمش فولادی برای تولید محصولات استفاده میشود و در روش نورد سرد، از ورقهای سیاه یا استیل استنلس استفاده میکنند. نورد سرد، متداولترین روش برای تولید پروفیل صنعتی است.
در ادامه به صورت خلاصه مراحل کار خط تولید پروفیل صنعتی را بررسی میکنیم:
- انتخاب ورق سیاه یا استیل استنلس مناسب برای تولید پروفیل مورد نظر
- کالیبره کردن دستگاهها برای شکل دادن صحیح به ورقها
- نزدیک کردن لبههای ورق به یکدیگر و مشخص کردن درز پروفیل با استفاده از دستگاه
- جوشکاری به روش القایی یا مقاومتی
- خنک کردن قسمت جوشکاری شده با پمپاژ مواد خنککننده محلول در آب
- تنظیم سایز و شکل نهایی پروفیل با استفاده از دستگاه
- برش و آمادهسازی محصولات برای عرضه در بازار
کلام آخر
در این مقاله توضیح دادیم پروفیل صنعتی چیست، چه کاربردهایی دارد و چه تفاوتی با پروفیل ساختمانی دارد. پروفیلهای صنعتی با نام قوطی هم شناخته میشوند و معمولا جزو محصولات سنگینوزن بازار فولاد هستند. کارخانههایی چون نیکان پروفیل اصفهان، پروفیل پارس تهران و نورد و پروفیل ساوه از مهمترین تولیدکنندگان این محصولات در ایران هستند. فولادسل مرکز معتبر خرید اینترنتی انواع پروفیل صنعتی است که امکان ارسال به سراسر کشور را نیز دارد. برای استعلام قیمت و بررسی شرایط خرید پروفیل صنعتی ازاهن الات نوین ارکا با شماره 66600000-۰۲۱ تماس بگیرید.